Saç Ekimi
Estetik ve güzellik adı altında yapılıyor olsa da saç ekimi uzun ve meşakkatli bir estetik uygulamadır. Çok steril bir ortamda tüm hijyen kurallarına uyularak yapılması gerekir. Saç ekimleri öncesi ve sonrası kişilerin dikkat etmesi gereken hususlar bulunur, bunların da üzerinde duracağız yazımızda. Özellikle greftlerin alınması noktasında FUT tekniği mazide kalarak FUT yerine en çok tercih edilen, çokay konforlu ve çabuk iyileşme gösteren yöntem olan FUE tekniği kullanılır. Kanal açma ve açılan kanallara köklerin ekilmesi noktasında hasta ve doktor tercihlerine göre farklı yöntemler bulunur.
Ekilen Saç Regular Saçtan Farklı Mıdır?
Hastamız operasyon sonrası birkaç gün tuz tüketimine dikkat etmelidir. Ödemi kısa sürede atabilmek için tuz tüketimi yapılmamalıdır. Acı, ekşi, baharatlı yiyecekler yenmemelidir. Bol bol su tekimi yapmalı ve idrar yolu ile ödem atmaya gayret göstermelidir. Operasyon sonrası birkaç gün aşağı doğru eğilmekten kaçınmak gerekir. Sauna-hamama girmemeli aşırı sıcak banyo yapmamalıdır.
Köpük zaten belirli bir süre sonra vüminimize tarafından çekilmiş oluyor. Saçlarımız yıkanırken de şampuanımızın kendi özelliğinden aynı zaman da tedavi etmiş oluyor. Hastamız on gün evde kendi yıkamalarını yapıyor. Serum ve vitaminler de kök hücreler ve multivitaminler bulunmaktadır. Multivitamin hapını ilk iki ay günde iki kere iki aydan sonra günde bir kere alıyoruz ve ortalama en az altı ay düzenli kullanıyoruz. Serumu ise kabuk dökümü sonrasında ilk iki ay sadece enseye günde 6-7 fıs şeklinde sıkıyoruz ve masaj yapıyoruz. İki ay sonrasında ise tepeye yoğunlukta 5-6 fıs enseye 2-3 fıs şeklinde sıkarak masaj yapıyoruz.
Saç Ekimi Sonrası Süreç
Tüm bu testler yapılır ve sonuçlar çıktıktan sonra herhangi bir sıkıntı yok ise hastamızın ekim alanı ve donör nokta çizimleri yapılır. Çizim işlemleri bittikten sonra hastamız tıraş olacak ise tıraş işlemleri kurumumuz tarafından yapılır. Saç ekiminde ilk aşama kişinin konforlu ve ağrısız saç ekimi geçirebilmesi için anestezi uygulamasının yapılmasıdır.
Bir hafta kontrollü uyumalı ve bizim vermiş olduğumuz boyunluk yastık ile yatmalıdır. Sakal ve bıyık ekiminde de süreç aynı bölgesel saç ekimi işleminde olduğu gibi yürütülür. Sakal ekimi için de bıyık ekimi için de öncelikle kişinin sakal dökülmesi ya da sakalsızlık yani köselik durumu incelenir. Aynı saç ekimi işleminde olduğu gibi bu kıl ekim işleminde de donör bölge olarak iki kulak arasında kalan saçlı ve dayanıklı bölge kullanılır. Sakal ve bıyık ekiminin saç ekiminden tek farkı ise ekim sonrası uygulanan ozon buharı ve lazerle saç bakımı işlemlerinin, bu estetik işlemlerde uygulanmamısıdır. Sakal ekimi de saç nakli operasyonunda olduğu gibi eğitimli doktorlar ile bu doktorların tecrübeli ekipleri tarafından yapılmalıdır. Sakal kıran benzeri bir rahatsızlığınız varsa eğer sakal kıran için mutlaka uzman hekimlerimizi bilgilendirmeniz gerekir.
Burada amaç hastanın maksimum seviyede ihtiyacını karşılamak olduğu için doğru tekniğin uygulanması oldukça önemlidir. Yukarıda belirtilen tekniklerden hangisinin kullanılması gerektiği, hastanın ihtiyacı ve talebi doğrultusunda hekim tarafından yapılacak muayenenin ardından kararlaştırılır. Tüm işlemler lokal anestezi altında yapıldığından ağrı veya acı hissi yaşanmaz, bu nedenle hastaların bu gibi endişelere kapılmasına gerek yoktur. Ekim yapılacak alanın genişliğine göre değişmekle birlikte genellikle tüm aşamaları ile saç ekimi operasyonu ortalama altı-yedi saat kadar sürer. Saç ekimi sonrasında hekiminiz sizi dikkat etmeniz gerekenler konusunda bilgilendirir ve saçı yıkamaya başladıktan sonra kullanacağınız özel bir şampuan önerir.
Biz lokal anestezi yapmadan önce ağrısız anestezi dediğimiz çokay özel cihazımız ile püskürtme yöntemi ile uyuşturma sağlıyoruz. Ağrısız anestezi cihazı ile yapılan lokal anestezi işleminde iğne kullanılmaz, dolayısıyla herhangi bir ağrı, sızı hissedilmeden anestezi deri altına zerk edilir. Doğuştan bu yana sahip olduğumuz saç telleri ortalama 5-7 senede bir dökülür ve aynı kökten tekrar başka saçlar çıkar. Bu sebepten saçların döngüsü büyüme, bekleme ve dökülmeden ibarettir. İnsan hayatı boyunca bu döngü defa tekrarlanır.
- Son dönemde kullanımı yaygınlaşan bir diğer saç ekim tekniği ise DHI saç ekimidir.
- Nakil işlemi yapılırken saçın çıkış yönü ve hastanın saç yapısı da dikkate alınır ve saçın ekimden sonra eski doğal halini alması amaçlanır.
- Saç kökleri çıkarıldıktan sonra herhangi bir zarara uğramaması için özel bir solüsyon içerisinde ekim işlemine kadar bekletilir.
- Nakil tamamlandıktan sonra operasyon yapılan bölgeye pansuman yapılarak hasta taburcu edilir.
- Ekilecek bölgenin genişliğine ve donör alanın yeterliliğine göre FUE tekniğinde bir seansta yaklaşık greft yani arası saç teli nakledilebilir.
Bu durumda sakal ekimi yapılıp yapılmayacağına doktorlarımız karar verecektir. Yukarıda yer alan durumlar, saç ekimleri yaptıracak kişilerin dikkat etmesi gereken noktalardır. Bu noktalara dikkat edildiği sürece operasyon süresince kişi daha rahat eder, saç ekimi için bir engel kalmaz. Saç ekim günü kuruma gelen hastamıza öncelikle testler uygulanır. Bu testler HIV, Hepatit B, Hepatit C, hemogram ve PT (kanama zamanı) olarak sıralanabilir.
Saç ekiminden sonra oluşan kabuklanma, kaşıntı, kızarıklık, dökülme gibi durumlar normaldir ve iyileşme sürecinin bir parçası olarak değerlendirilebilir. İyileşme süreci kişiden kişiye değişir, fakat işlemin ardından bir-iki hafta içerisinde kızarıklık, kabuklanma, kaşıntı gibi belirtiler tamamen ortadan kalkar. İyileşme sürecinin bitmesiyle birlikte ekilen saçlar hemen uzamaya başlar. Fakat istenilen doğal görünümün elde edilmesi altı ay ile bir yıl arasında bir süreç gerektirir. Saç ekim sonrası hastamızı aynı gün taburcu ediyoruz. Taburcu etmeden önce hastamıza ozonlu mezoterapisi uygulanıyor. Yıkama ve pansuman işlemleri tamamlandıktan sonra lazer terapi yapılıyor.
Doktorunuza Danışın
Hastamıza evde nasıl yıkama yapılacağı şeklinde eğitim ve bilgilendirme yapılıyor. Evde kullanması gereken ürünler detaylı aktarılıyor. Yıkama işlemleri için köpük veriliyor ve yıkama işlemine geçmeden yirmi dakika ekim yapılan bölgede köpük bekletiliyor. Köpüğü donör noktanın kurumaması, kabuklanma olmaması ve gerginlik yaratmasın diye günde üç kere sürebiliyoruz ve yıkama yapmıyoruz.